Blog

  • 100% Noticies

La importància de les còpies de seguretat externes, la redundància geogràfica i els plans de contingència

La importància de les còpies de seguretat externes, la redundància geogràfica i els plans de contingència

El recent incendi de OVH, un dels datacenters més grans i importants d’Europa, ha provocat que milions de webs hagin caigut i que moltes empreses hagin perdut les dades.

Aquest greu sinistre, que ha deixat sense servei a un gran nombre de companyies, ens obliga a qüestionar-nos si les nostres dades estan segures en el cloud i la importància de disposar d’una còpia de seguretat externa així com comptar amb un pla de contingència per a recuperar les dades.

Per què són necessaris els backups externs?

El proveïdor d’allotjament web i solucions de cloud computing OVH va sortir al pas de les notícies sobre l’incendi del seu CPD comunicant que les empreses que tinguessin una còpia de seguretat externa no tindrien problemes per a restablir la seva activitat.

El que es desprèn d’aquesta afirmació és que algunes (o moltes) empreses probablement no disposaven d’aquest tipus de còpia de seguretat. Sense una còpia de seguretat és impossible la restauració de dades.

Encara que els allotjaments web i el cloud ofereixen importants garanties davant qualsevol eventualitat, és clar que els imprevistos poden tenir lloc. En aquest cas, segons fonts de OVH, les empreses que només tinguessin còpies de seguretat en el propi núvol haurien perdut totes les dades.

Fa anys, quan es treballava en suport físic i local, era habitual que les empreses realitzessin còpies de seguretat periòdiques. Aquestes còpies de seguretat es conservaven en les pròpies oficines, però els més previnguts les emmagatzemaven en altres llocs per si hi havia un incendi o robatori en la pròpia empresa.

Ara tenim la falsa impressió que el cloud és suficient. Moltes empreses s’han relaxat i confien que el proveïdor de les solucions cloud contractades s’encarregarà d’aquesta còpia de seguretat. És cert que en la majoria de les vegades aquest proveïdor s’encarrega de realitzar còpies de seguretat d’aplicacions web o servidors, però tret que s’especifiqui, aquestes còpies no s’emmagatzemen en uns altres data centers del propi proveïdor.

Per aquest motiu és important planificar bé com es realitzen les còpies de seguretat i disposar d’un pla de contingència enfront de desastres que permeti a les empreses recuperar en el menor temps possible les dades.

Els plans de contingència, tan necessaris com les còpies de seguretat

El cas de OVH posa de manifest la importància de realitzar còpies de seguretat i de comptar amb un pla per a la restauració de dades. És clar que un incendi com aquest és totalment excepcional, però la seguretat de les empreses s’enfronta a molts altres riscos, com els atacs informàtics.

Totes les companyies haurien d’implementar un pla de contingència per a poder continuar amb l’activitat en cas de produir-se un incident greu. Aquest pla no ha de perdre de vista els conceptes RPO i RTO.

RPO (Recovery Point Objective) és el punt de restauració de dades. Com més llunyana sigui la data en la qual està fixat el RPO, més dades es perdran i més temps serà necessari per a tornar a la normalitat. Aquí entra en joc el factor RTO (Recovery Time Objective), és a dir, el temps que es triga a restaurar els serveis a partir de la còpia de seguretat.

La clau per a establir la freqüència d’actualització depèn del temps que cada empresa pugui permetre’s. En alguns casos aquest temps serà zero, per la qual cosa la companyia haurà de tenir no sols una còpia de seguretat sinó un pla de contingència que inclogui una rèplica per a la restauració de dades instantània.

APM Gestió i Comunicació disposa de dos centres de processament de dades (CPD) amb ubicacions geogràfiques diferents amb la finalitat d’evitar el que ha succeït en el cas de l’incendi de OVH a Estrasburg. En tots els nostres plans de hosting s’inclou una còpia de seguretat diària incremental i un complet setmanal perquè les teves dades estiguin segures en tot moment, i també existeix la possibilitat de contractar la redundància de dades per a tenir les dades replicades en una altra ubicació geogràfica.

Disposa la teva empresa de còpies de seguretat o backup externs? Els imprevistos no avisen, per la qual cosa no hauries d’esperar que sigui massa tarda. Consulta amb el nostre equip comercial per a realitzar una auditoria sobre la seguretat de les teves dades i així evitar la possible pèrdua d’aquests en cas d’incidents.